back light یا نور پس زمینه یکی از اجزای تشکیل دهنده تلویزیون است که نقش اساسی در نمایش تصویر و همچنین کیفیت و کنتراست تصویر دارد. در تلویزیون های led امروزه، نور پس زمینه از طریق لامپ های LED که روی یک صفحه قرار داده شده اند تامین می شود. back light در همه تلویزیون ها بجز تلویزیون های OLED وجود دارد. بک لایت یا همان نور پس زمینه، روشنایی لازم برای روشن تصاویر در تلویزیون و همچنین نور سفید (شامل رنگهای مرئی) را ایجاد می کند. این نور به پیکسلهای دو قطبی موجود در صفحه نمایش تلویزیون تابیده و بر اساس نوع تصاویر، رنگها تشکیل می شوند. بک لایت (واحد نور پس زمینه به طور خلاصه BLU است) ماژولی است که از چندین قسمت تشکیل شده است: تعدادی از منابع نور (مجموعه ای از LED های کوچک) که نور خود را به صفحه هدایت کننده نور (صفحه نمایش) می تابانند که به نوبه خود نور را در کل صفحه پخش می کنند.
back light چیست؟
Black light یا نور پس زمینه یک شکل از روشنایی مورد استفاده در صفحه نمایش کریستال مایع است. تمام تلویزیون های LED امروزی در واقع همان LCD های سابق هستند اما بجای لامپ فلورسنت دارای نور پس زمینه led هستند، به همین خاطر به آنها lcd-led گفته می شود ولی برای اینکه کوتاه باشد به آنها led می گویند. تلویزیون های LCD به نور پشت پنل متکی هستند تا پنل کریستال مایع را روشن کند. معروفترین نوع LCD، از نور فلورسنت در پشت پنل استفاده می کنند که به CCFL معروف است. اما نسل جدید تلویزیوهای LCD از لامپ های LED برای ایجاد روشنایی استفاده می کنند. وقتی عبارت LED TV را می بینید به این معنی است که با یک تلویزیون LCD، با نور پس زمینه LED یا LED- back light روبرو هستید.
تفاوت LED-back lit و CCFL یا نور فلورسنت
LCDها روشنایی را خودشان تولید نمی کنند بلکه آنها به یک منبع خاص برای روشنایی و سپس تولید یک تصویر قابل مشاهده نیاز دارند. نور پس زمینه ledها از کنار و پشت صفحه نمایش و برخلاف نور روشنایی که در جلو ال سی دی قرار داده شده می باشد. در ال سی دی های سنتی از CCFLS یا لامپ کاتدی سرد فلورسنت برای back light استفاده میشد. اگرچه نور فلورسنت یا CCFLS ارزان تر است اما قادر به ایجاد روشنایی در برخی از مدل های دارای نور پس زمینه LED نیست و انرژی بیشتری مصرف می کند و به فضای بیشتری هم نیاز دارد، به همین خاطر LCD های قدیمی ضخامت بیشتری داشتند. در سال 2013 شرکت های تولید کننده تلویزیون ال جی و تلویزیون سونی اعلام کردند که از نور پس زمینه CCFLS استفاده نمی کنند. بعبارتی پنل بکلایت را جایگزین پنل فلورسنت کردند. LED-back light انرژی کمتری مصرف می کند و فضای کمتری نیاز دارد و به همین دلیل تلویزیون های LED جدید ضخامت خیلی کمی دارند.
انواع Back light
قرار گرفتن لامپ های led در تلویزیون با آرایش های مختلفی انجام می گیرد. برای مثال back light سمت چپ و راست صفحه ، back light بالا و پایین صفحه که به این دو مدل Edge کفته می شود و یا back light مسقیم یا کامل که led ها در کل صفحه پراکنده می شوند. در کل سه نوع back light وجود دارد که عبارتند :
- Direct back light یا نور پس زمینه مسقسم که به چند نوع دیگر تقسیم می شوند. البته نمی توان اسم آنها را “نوع” گذاشت و شاید بتوان آنها را از لحاظ “سطح کیفیت” تقسیم بندی کرد. سطح اول، DIRECT LED است که در واقع تعدادی (نسبتا زیاد) لامپ LED در پشت صفحه نمایش تلویزیون آرایش یافته اند و نور لازم برای روشنایی و نیز تولید رنگها را فراهم می کنند. سطح دوم، Full-array LED است که تعداد لامپهای LED در سطح اول بسیار افزایش یافته، در نتیجه کنتراست و روشنایی بیشتری را نیز به همراه خواهد داشت. سطح سوم، Mini LED است که تعداد لامپهای LED در سطح دوم، علاوه بر اینکه کوچکتر می شوند، بسیار بسیار بیشتر شده و در نتیجه کنراست بسیار بالاتری شکل می گیرد. به طبع تصاویر بسیار زیباتری نیز مشاهده خواهید کرد.
- Edge-lit یا نور پس زمینه لبه ای که مدل چپ و راست و یا بالا و پایین را دارد. در این نوع از نور پس زمینه لامپ های LED در لبه های تلویزیون قرار می گیرند و ضخامت تلویزیون کمتر از دیگر مدل ها است و دلیل آن نیز این است که این لامپهای LED، به جای اینکه در پشت تلویزیون قرار گیرند (و ضخامت تلویزیون را افزایش دهند)، در کناره های تلویزیون قرار گرفته و فضای کمتری را اشغال نموده و ضخامت کمتری را موجب می شوند.
- LCD back light که در تلویزیون های قدیمی lcd استفاده میشد.
بزرگترین تفاوت بین انواع back light لبه ای و مستقیم، چگونگی تاثیر LOCAL DIMMING روی آنها است که به یک قابلیت مهم در تلویزیون تبدیل شده است. LOCAL DIMMING قابلیت تاریک کردن و یا روشن کردن موضعی صفحه را دارد که باعث می شود رنگ سیاه، طبیعی تر و عمیق تر نمایش داده شود و در نتیجه نسبت کنتراست واقعی تصویر افزایش یابد. اگر نور پس زمینه مستقیم باشد قطعا رنگ مشکی عمیق تری را خواهید داشت؛ البته این بیشتر در هنگام تماشای فیلم و صحنه های تاریک قابل توجه است. مدل های لبه ای هم با قابلیت لوکال دایمینگ رنک مشکی مناسبی را تولید می کنند اما نه به اندازه مدل Direct.
سخن پایانی
با خرید تلویزیون 4K از بانه می توانید از قیمتهای باور نکردنی بهرمند شوید. قیمت تلویزیون در بانه به دلیل نبود واسطه مالی، نسبت به سایر نقاط کشور در سطح پایین تری قرار دارد و به همین دلیل خرید تلویزیون از بانه بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. به خصوص خرید تلویزیون سونی و یا خرید تلویزیون ال جی، با وجود کیفیت و امکانات بسیار خوبی که دارند، در این شرایط اقتصادی پیشنهاد خوبی برای شما خواهد بود. اگر قصد خرید تلویزیون از بانه دارید با مشاوران ما در ارتباط باشید تا شما را از قیمتهای روز بازار مطلع ساخته و با مشاوره های رایگان، شما را در خریدی مطمئن راهنمایی کنند.