اگر دقت کرده باشید، پشت تلویزیون شما تعداد فراوانی پورت های رنگارنگ در اندازه های مختلف وجود دارد که معمولا هم هیچ استفاده ای برای تان ندارند. هر روز هم که صنعت تلویزیون پیشرفته تر می شود برای نشان دادن این پیشرفت و تکنولوژی به مشتری و ترغیب وی برای خرید، به تعداد این پورت ها افزوده می شود. اما آیا واقعا می دانید که این پورت ها چه کاربردی دارند؟ یا نام چند تا از آنها را می توانید بر شمرید؟ امروزه بیشتر افراد تنها از پورت HDMI استفاده کرده و به دیگر پورت ها کاری ندارند. اما برخی از آنها می توانند کارهای واقعا جالب و سودمندی برای تان انجام دهند.
1. پورت USB تلویزیون
پورت usb از انواع پورت های تلویزیون به شمار میرود. میتوانید برای ضبط کردن و نمایش دادن محتواها، درایورهای سختافزاری جانبی یا فلش را به این قسمت وصل کنید. امروزه یک قابلیت جدید به تلویزیونهای هوشمند اضافه شده است که میتوانید از طریق پورتهای usb، هارددیسک یا فلش درایور را به آن وصل کرده و به تماشای فیلم و عکس بنشینید. شما با استفاده از این پورتها میتوانید دستگاههای مختلفی از جمله تبلت، گوشی هوشمند و دسته کنسولها را نیز شارژ کنید.
2. پورت HDMI
امروزه پورت HDMI، به جز جدانشدنی تلویزیونها تبدیل شده است به گونهای که با استفاده از این پورت، دیگر نیازی به پورتهای Optical، VGA، DVI و .. نیست. HDMI، استاندارد اتصال وسایل صوتی و تصویری به یکدیگر است که قابلیت انتقال صدا و تصویر به صورت همزمان را دارد. HDMI اطلاعات را به صورت دیجیتال و با سرعتی بالا انتقال میدهد که نتیجه آن، صدا و تصویری با کیفیت است. به وسیله این پورت، میتوان دستگاههای مختلفی مانند : کنسول های بازی، دستگاههای پخش بلوری(Blu-Ray) ، اندروید باکس، ستاپ باکس، لپ تاپ، دوربین، DVR و … را به دستگاه متصل کرد. پورت HDMI، ورژنهای مختلفی دارد: ورژن اول یا 1.0 آن، توانایی انتقال تصاویر با کیفیت ۱۰۸۰ یا Full HD را دارد. ورژن 2.0 این پورت نیز، توانایی انتقال و نمایش تصاویر با کیفیت 4K را دارا میباشد. آخرین نسخه این پورت پرکاربرد، نسخه 2.1 است که علاوه بر تصویر Full HD، میتواند تصاویر 4K را در فریم بالا و همچنین تصویر 8K را انتقال دهد. در برخی از تلویزیونها، از پورت HDMI CEC استفاده می شود. این پورت، برای کنترل دستگاههای متصل به تلویزیون با یک ریموت کنترل، به کار می رود. البته چون در بیشتر موارد این اتصال به خوبی برقرار نمی شود، HDMI ARC جای آن را گرفته است. به عنوان مثال اگر گیرنده دیجیتال یا رسیور را از طریق ورودی HDMI ARC به تلویزیون وصل کنیم، میتوانیم عملکردهایی مانند روشن و خاموش کردن یا تنظیم صدای دستگاه متصل به تلویزیون را از طریق کنترل خود تلویزیون انجام دهیم. eARC، یکی از ویژگیهای پیاده سازی شده در ورژن HDMI 2.1 است، بزرگترین مزیت آن این است که باند و سرعت پهنای باند را به طرز چشمگیری بهبود می بخشد. با این کار، میتوان صدا را از تلویزیون به گیرنده Soundbar یا AV، با کیفیت بسیار بالا و فرمت های Dolby Atmos و DTS انتقال داد.
3. پورت خروجی ویدئو یا VIDEO OUT یکی از انواع پورت های تلویزیون
پورت خروجی ویدئو هم از انواع پورت های تلویزیون است که معمولا به صورت پورت کامپوزیت عرضه میشود. یکی از مهمترین کاربردهای این پورت، این است که شما این امکان را دارید که هرچیزی را که دیدید، به ابزارهای ضبط بفرستید. با برخوردار بودن از کپچر یا کارت ویدئو میتوانید برنامههای تلویزیون را هم ضبط کنید. شما حتی میتوانید با فرستادن تصاویر تلویزیون به مانیتور کامپیوتر، در هرجایی از خانه به تماشای فیلم و سریالهای مورد علاقهتان بپردازید.
4. پورت DIV و VGA تلویزیون
پورت DIV و VGA از انواع پورت های تلویزیون هستند که برای متصل کردن منابع تصویر DIV و VGA بهکار میروند. ممکن است در تلویزیونهای دیگر این دو پورت را مشاهده کنید که با علامت PC نشانگذاری شده باشند. این پورتها برای اتصال لپتاپ و کامپیوتر به تلویزیون نیز کاربرد دارند. اگر قصد داشته باشید اطلاعات شخصی خودتان، نظیر عکس و فیلمهایی که روی لپتاپ و کامپیوترتان قرار دارند را روی تلویزیون ببینید چهکار میکنید؟ اگر بخواهید عکسهای خود را روی تلویزیونهایی که ورودی USB ندارند با دوستان خود تماشا کنید، میتوانید از کابل DIV و VGA استفاده کنید.
5. پورتهای کامپوزیت و کامپوننت در تلویزیون
به گمانم آشنایی ما ایرانیها با کابلهای سه رنگ کامپوزیت، حتی از کابل HDMI نیز بیشتر باشد. این ورودیها را در اکثر تلویزیونهای قدیمیتر میتوان مشاهده کرد. نقش آنها تا حدودی مانند ورودی های HDMI است. در واقع آن دسته از تلویزیونهای قدیمی که فاقد ورودی HDMI هستند، از این مشخصه استفاده میکنند. برای این پورتها، از کابل های RCA استفاده میشود که مختص ورودیهای تصویر و صدای استریو هستند. در کامپوزیت، کابل زرد رنگ مسئول انتقال سیگنالهای ویدیویی با کیفیت استاندارد یا همان SD است. کابلهای قرمز و سفید، با انتقال کانالهای صوتی چپ و راست، صدایی استریو به وجود میآورند. البته رعایت ترتیب و جایگذاری این کابلها در پورت همرنگ آن، ضرورت چندانی نداشته و این کدگذاری رنگی صرفا برای اطمینان از اتصال صحیح سیمها در ورودی و خروجی دستگاه است. با وجود اینکه کابلهای کامپوزیت بسیار قدیمی هستند و سیگنال آنها آنالوگ است، هنوز تجهیزاتی وجود دارند که برای اتصال به تلویزیون از این پورتها استفاده میکنند. پورتهای کامپوزیت میتوانند برای اتصال دستگاههایی مانند : Xbox 360 Sega، PlayStation 1، Wii، DVR، دوربین فیلمبرداری قدیمی، VCR و …. مورد استفاده قرار گیرند. پورت کامپوننت همانند کامپوزیت، از کابلهای RCA استفاده میکند، با این تفاوت که به جای یک ورودی تصویر و دو ورودی صدا، سه ورودی تصویر و دو ورودی صدا دارد. این مهم، موجب افزایش کیفیت تصویر انتقالی خصوصا در هنگام استفاده از کنسول بازی میشود. کیفیت انتقالی کابل کامپوزیت، SD بوده که چندان مطلوب نیست، کابلهای کامپوننت آمدند تا بدون ارتقا یا تعویض کنسولی مانند نینتندو، تصاویر با کیفیتتر HD را نمایش دهند و بازی کردن را بیش از پیش لذت بخش کنند.
6. کابل دیسیپلی پورت، از انواع پورت های تلویزیون
اگر با انواع پورت های تلویزیون آشنا هستید، حتما اسم کابل دیسیپلی پورت را شنیدهاید. فرض میکنیم که اطلاعی در مورد این موضوع ندارید؛ پس بهتر است بدانید که کابل دیسیپلی پورت چیست و چه کاربردی دارد. این کابل در تمامی دیوایسهای جدید مثل لپتاپ و کارتهای گرافیک و موارد دیگر کاربرد دارد. کابل دیسیپلی پورت زیر نظر اتحادیه استانداردهای الکتریکی گسترش پیدا کرده است. امروزه کابل دیسیپلی جایگزین کابلهای VGA و DVI شده است. این کابل کیفیت تصویر بالایی دارد و صدای اچدی را بهطور همزمان پشتیبانی میکند. از مزایای این کابل این است که کانکتورش نسبت به کابل VGA و DVI حجم کوچکتری دارد. دانستن این نکته که کابل دیسیپلی پورت چیست، میتواند به شما کمک کند که به درستی از آن استفاده و نیازتان را برطرف کنید.
7. پورت صوتی optical در تلویزیون چیست؟
پورت صوتی optical که از انواع پورت های تلویزیون است، برای منتقل کردن صدا بهصورت دیجیتال از تلویزیون به دستگاه صوتی استفاده میشود. همچنین میتوان برای انتقالدادن صوت از اپتیکال، یا به عبارتی کابل نوری استفاده کرد. بهطور خلاصه میتوان گفت که استفاده کردن از کابل نوری، از بهترین راهها برای منتقلکردن صدای تلویزیون به دستگاه صوتی بهحساب میآید.