نوشته های مربوط به تلویزیون

همه چیز درباره تلویزیون های QLED

QLED چیست؟

تلویزیون QLED فقط یک تلویزیون LCD همرا با فناوری نقاط کوانتومی است ( میتوان گفت همان LCD ارتقا یافته با فناوری کوانتومی میباشد). تلویزیونی که از این فناوری استفاده کند می توان گفت به نوعی جز بهترین تلویزیونهای حال حاضر به حساب می آید.

فناوری Quantum Dot چیست؟

Quantum Dot یک نانوذره ساخته شده توسط انسان است که دارای خواص نیمه هادی است. وقتی این نقاط کوانتومی با منبع نور خاصی برخورد می کنند(نور پس زمینه). هر نقطه، رنگی با پهنای باند خاصی را ساطع می کند، نقاط بزرگتر نور را به سمت قرمز متمایل می کنند و به تدریج نقاط کوچکتر نور را بیشتر به سمت سبز، منتشر میکنند. این فناوری در تلویزیون ها باعث افزایش خیره کننده در میزان دقت و افزایش دامنه رنگ نمایشی میشود. این فناوری بسیار شبیه به فناوری نانوسل در تلویزیون های بالا رده LG میباشد.

 در ادامه به فناوریهای موجود در تلویزیون های کیولد خواهیم پرداخت و در قسمت بعدی این تلویزیون ها را دیگر رقبا مقایسه خواهیم کرد
  • پردازنده تصویر در تلویزیون های کیولد
مسلماً مهمترین پیشرفتی که سامسونگ در سری QLED خود در 2 سال اخیر انجام داده، معرفی و بکارگیری پردازنده کوانتومی است. پردازنده تلویزیون عامل اصلی در تعیین کیفیت نهایی تصویر است. پردازنده کوانتومی  با قدرت و هوش مصنوعی خود از طریق میلیون ها الگوی آموخته شده، یک پایگاه داده بزرگ ایجاد می کند، سپس از آن برای ایجاد واقعی ترین تصاویر نمایشی استفاده می کند. سامسونگ در مدلهای بالارده کیولد خود از بهترین پردازنده تصویر خود یعنی Quantum processor 4K استفاده میکند همچنین در مدل های پایین تر همانند q60t از مدل ضعیفتر این تراشه یعنی Quantum Processor 4K Lite استفاده کرده است.
  • نوع HDR موجود در سری کیولد
HDR کوتاه High Dynamic Range است ، استاندارد جدید و بسیار مهم برای تلویزیون های Ultra HD است که  بسته به مدلی بکار رفته میتواند باعث افزایش رنگهای نمایشی و ارتقاء کنتراست شود، سامسونگ در تلویزیونهای بالارده خود علاوه بر استفاده از HDR  های متداول از HDR ویژه ای به اسم Quantum HDR 2000  نیز استفاده میکند که تا عدد خیره کننده 2000 نیت (واحد میزان روشنایی صفحه نمایش) را میتواند  پوشش دهد.
  • نوع نور پس زمینه و زاویه دید
در این بخش هم سری کیولد خوش درخشیده اند. نور پس زمینه EDGE  با فناوری DOUAL LED در مدلهای Q60T و Q70T و استفاده از نور پس زمینه DIRECT در مدل های دیگر خود یعنی Q80 و Q90 میتوان نام برد. همچنین در مدل Q90  خود از یک لایه اضافی به نام Ultra viewing angle برای بهتر کردن زاویه دید در تلویزیون استفاده کرده است. در صورتیکه علاقه مند به بحث نور پس زمینه و انواع آن میباشید، پیشنهاد میکنم مطالب قبلی سایت را نیز مطالعه بفرمائید.
  • نوع سیستم صوتی
برای چندین سال کیفیت صدای تلویزیون رو به زوال بود. اما به نظر می رسد که تولیدکنندگان با وجود محدودیت در طراحی، صدا را بهبود بخشیده اند. نتیجه؟ تلویزیون بیشتر به ویژه مدل های بزرگتر و پرچمدار، می توانند صدای رضایت بخشی ارائه دهند که تصویر عالی آنها را تکمیل می کند. میزان خروجی صدا و تعداد کانال صوتی در این سری بسیار متنوع است که میتوان میزان صدای 20 وات و سیستم 2 کاناله Q60T  به میزان خروجی صدا 60 وات و 4.2.2 کاناله در Q90 برسیم. در مجموعه مقالات سایت به تفصیل در مورد سیستم صوتی تلویزین نوشته شده است، در صورت تمایل حتما سایر مقالات را هم مطالعه فرمائید.

حال که دانستیم تلویزیونهای QLED چیست، با کلمه ای به اسم OLED نیز بر میخوریم!!

دو برند تلویزیونی رقیب، از کلمات اختصاری بسیار مشابه برای توصیف بهترین تلویزیون های خود استفاده می کنند اما این 2 اسم ( QLED سامسونگ و OLED ال جی)  بسیار با هم متفاوت هستند. طی چند سال گذشته سامسونگ، محبوب ترین سازنده تلویزیون در جهان، بهترین تلویزیون های خود را نام “QLED” معرفی کرده است. سری QLED 2020 آن بسیار گسترده شده است، دارای چند سری مختلف با رزولوشن 8K، نسخه های اصلی( Q90T و …) و مدل های خلاقانه مانند The Frame ،Serif و تلویزیون چرخشی کاملاً جدید Sero که همگی دارای  فناوری QLED هستند. در همین حال تلویزیون های OLED 2020 ال جی در شش سری، از BX نسبتاً مقرون به صرفه گرفته تا گران قیمت ترین آنها ZX  با کیفیت 8K  یک مدل لوکس و گرانقیمت به اسم RX (برنده جایزه بهترین نوآوری CES 2020 در نمایش فیلم ها) که همانند یک ساندویچ رول می شود تولید میکند.

                    تلویزیون شفاف Mi TV Lux Edition Transparent | تلویزیون OLED شیائومی

بیایید با خلاصه ای سریع  تفاوت این  دو فناوری OLED  و QLED را بیان کنیم.
  • OLED مخفف “دیود ساطع کننده نور آلی” است.
  • QLED (طبق گفته سامسونگ) مخفف ” Quantum Dot Led ” می باشد .
  • OLED یک فناوری کاملا متفاوت از LCD است که امروزه یکی از انواع اصلی تلویزیون است.
  • QLED نوعی ال سی دی با نور پس زمینه LED است که یک صفحه نقطه کوانتومی به LCD اضافه می شود.
  • OLED “گسیل کننده” است ، به این معنی که پیکسل ها نور خاص خود را ساطع و نیازی به نور پس زمینه ندارند.
  • QLED، یک نوع “انتقال دهنده” است و به یک LED به عنوان نور پس زمینه متکی می باشند.

کیفیت تصویر QLED  یا OLED ؟ کدام بهتر است؟

کنتراست

کنتراست و کیفیت تصویر مدلهای مختلف تلویزیون QLED، بیشتر از OLED با هم متفاوت می باشند. سامسونگ،TCL، هایسنس و… هر کدام دارای چندین سری تلویزیون QLED هستند و گرانترین و بالا رده ترین آنها، عملکرد بسیار بهتری از سری ارزان قیمت تر دارد. دلیل اصلی این امر این است که میزان پیشرفت در کیفیت تصویر مجموعه های QLED ارتباط زیادی با نقاط کوانتومی ندارد. در عوض این افزایش کیفیت در مدلهای بالارده  نتیجه استفاده از  full-array local dimming ، نوع نورپس زمینه، زاویه دید و تکنولوژیهای بکاربرده شده، می باشند که به آنها کمک می کند  تا از دیگر تلویزیون های QLED (و سایر LCDها) که فاقد این موارد اضافه هستند، عملکرد بهتری داشته باشند.

                                          مقایسه لایه های مختلف تلویزیون های OLED با LCD

یکی از مهمترین فاکتورهای کیفیت تصویر میزان غلظت رنگ سیاه و خاصیت انتشار آن است، تلویزیون های OLED می توانند پیکسل های استفاده نشده را کاملاً خاموش کنند، که باعث کنتراست بی نهایتی میشود. تلویزیون های QLED / LCD ، حتی بهترین تلویزیون هایی که دارای full-array local dimming هستند ، نمیتوانند رنگ مشکی کاملی نمایش دهند، به این دلیل کنتراست و کیفیت تصویر تلویزیونهای اولد در بیشتر موارد در سطح بالاتری قرار میگیرد.

در این بخش تلویزیون OLED به مراتب کنتراست بهتری ارائه میکند.

میزان روشنایی صفحه

بهترین تلویزیون های QLED و LCD می توانند از  OLED ها میزان روشنایی صفحه بیشتری داشته باشند(بدلیل استفاده LCD از نور پس زمینه). این یک مزیت ویژه برای اتاق های روشن و یا نمایش هر چه بهتر محتوای HDR است. با این حال ، در تست های مختلف ، تلویزیون های OLED هنوز هم می توانند صفحه نمایش آنها بیشتر از نیاز معمول روشن شوند، کنتراست بهتر OLED همچنان امکان  نمایش فوق العاده محتوای HDR  را نیز ارائه دهند.

                      یک تلویزیون QLED سری Serif، تلویزیونهای QLED دارای روشنایی اوج بیشتری می باشند.

در این قسمت QLED میتواند در رده بالاتری قرار گیرد.

زاویه دید

OLED از یکنواختی و زوایای دید بهتری نیز برخوردار است. ولی در تلویزیونهای QLED زاویه دید کمتر میباشد هر چند در مدلهای بالا رده از یک لایه ویژه در تلویزیون برا بهتر کردن زاویه دید استفاده شده است، ولی در هر صورت OLED زاویه دید بهتری دارد.

OLED برنده این قسمت است.

                                                            مقایسه زاویه دید سه نوع تلویزیون

دسترسی به مدلهای مختلف

بیشتر تلویزیون OLED موجود در بازار در اندازه های(55- 65- 77- و 88 اینچ) میباشند، نسخه 48 اینچی اواخر سال 2020 نیز به صورت محدود به فروش می رسد. در حالی که تلویزیون های QLED سامسونگ در اندازه های 32 – 43-  49-  55-  65-  75-82- 85- و 98 اینچ ارائه می شوند. البته تلویزیون های LCD غیر QLED می توانند حتی کوچکتر شوند. همانطور که گفته شد  تلویزیون QLED می تواند در اندازه های متنوعی در بازار پیدا شوند.

یک تلویزیون QLED سری The Frame، این سری علاوه بر کیفیت تصویر خیره کننده، میتوانند تصاویر انتخابی یا      پیش فرض را به گونه به نمایش بگذارد که انگار یک قطعه و اثر هنری با ارزش روی دیوار قرار دارد.

QLED تنوع قیمت و اندازه  بیشتری دارند، تلویزیون های OLED گرانقیمت و در اندازه های محدودی وجود دارند.

در مورد کیفیت 8K چطور؟

در بخش تلویزیون های 8K، کیولد خوش درخشیده است. مدل Q950TS،  دارای جایزه T3 (جایزه ای که هر ساله  توسط مجله بریتانیایی به محصولاتی داده می شود که دارای نوآوری و پیشرفت چشمگیری در گروه خود باشند) سال 2020 می باشد. این جایزه بخاطر توانایی نمایش خیره کننده و بی همتای محتوای HDR  و روشنایی زیاد صفحه نه تنها بیشتر از LG ZX OLED، بلکه همچنین بیشتر از هر تلویزیون QLED یا LCD دیگر میباشد.

کیفیت تصویر QLED در مقایسه با نانوسل، کدام بهتر میباشند؟

هر دو فناوری کیولد و نانوسل بسیار به هم شبیه میباشند. بیشترین تفاوت این تلویزیونهای در پنل مورد استفاده است، که هر کدام یک ویژگی منحصر به فرد را به تلویزیون اضافه میکند.

اصولاً تلویزیون های QLED سامسونگ همیشه دارای پنل VA هستند. این بدان معنی است که رنگ سیاه عمیق نشان داده میشوند و روشنایی و کنتراست برای محتوای HDR به اندازه کافی است. از طرف دیگر تلویزیون های LG NanoCell از پنل های IPS که زاویه دید گسترده تری را ارائه می دهند، استفاده میکند. به این معنی که کیفیت تصویر از گوشه و کناره های تلویزیون بسیار کم افت میکند و شما میتوانید در هر زاویه ای از بهترین کیفیت تصویر، لذت ببرید. پنل های IPS به خوبی می توانند سایر نورهای محیطی(تاثیر منفی نور لامپ یا نور پنجره بر صفحه تلویزیون و…) را کم اثر کنند. برای رفع نمایش ضعیف تصاویر HDR  به نسبت تلویزیونهای کیولد، در تلویزیونهای بالارده  NanoCell از فناوری  Full Array Local Dimming کمک گرفته شده است. این ویژگی ها آنها را برای اتاق های بسیار روشن بسیار نیز تاحدودی مناسب می کند.

چشم انداز آینده تلویزیون

کیفیت تصویر تلویزیونهای کیولد سال 2020 به نسبت سال قبل پیشرفت چشم گیری داشته اند و به رقیب جدی برای تلویزیونهای OLED  بدل شده است، اما با توجه به تفاوت اساسی این دو فناوری امکان پیشی گرفتن کیولد کمی دور از ذهن میباشد، ولی سامسونگ اعلام کرده است، که در حال سرمایه گذاری و تولید یک نوع پنل جدیدی در سال2021 است که حاصل تلفیق دو فناوری QLED و OLED به اسم QD-OLED است. از طرفی دیگر هم در حال حاظر تلویزیونهای بسیار گرانقیمت میکرو LED  نیز تولید میشوند، این فناوری شامل مجموعهای از LED های میکروسکوپی هستند که عناصر پیکسل مختلفی را تشکیل می دهند. نمایشگرهای microLED در مقایسه با فناوری LCD کنتراست، زمان پاسخ دهی و بازدهی و همچنین مصرف انرژی بهتری را ارائه می دهند. میکرو LED همانند فناوری OLED  از نور پس زمینه استفاده نمی کند به همین دلیل تلویزیون باریک و ظریفی تولید می شود و هر پیکسل به صورت مجزا و منحصر به فرد روشن و خاموش می شود، بنابراین کنتراست و نمایش جزئییات عالی ارائه می دهد و بر خلاف OLED ها در هر اندازه ای میتوان تولید شوند( تلویزیون غول پیکرMAGNIT با اندازه 168 اینچ). حالا به نظر شما کدام یک از این فناوریها در چند سال آینده باقی میماند؟؟؟….

مطالب مرتبط:

9 دیدگاه در “همه چیز درباره تلویزیون های QLED

  1. farogh گفت:

    باسلام
    فناوری QLED مختص سامسونگ هست ؟ چون در چند کانال تلگرامی دیدم تبلیغ تلویزیون QLED شیائومی رو کردن ؟

    1. ساسان امین نژاد گفت:

      سلاو وعرض ادب شما درست می فرمائید، سامسونگ پیشگام در تولید و ارتقاء تلویزیون با فناوری کیولد بود ولی در حال حاظر شرکت های TCL – HISENSE – Vizio و جدیدا شیائومی هم به تولید تلویزیون های با فناوری کوانتومی روی آورده اند. البته بهتر است از فروشگاههای معتبر خرید کنید، متاسفانه محصولات تقلبی به وفور در بازار کشور یافت میشود.

    2. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      اساسا این تکنولوژی مختص شرکت سامسونگ است اما برخی شرکتهای دیگه هم دست به ساخت تلویزیون کیولد زده اند که تقریبا همان فناوری تلویزیون کیولد سامسونگ در آنها به کار رفته است. البته ناگفته نماند که کامل ترین فناوری کیولد را تلویزیونهای سامسونگ در خود پیاده کرده اند، زیرا این تکنولوژی زمانی به صورت کامل بر روی یک تلویزیون پیاده خواهد شد که تمامی جوانب رعایت شده باشد. برای مثال تنها با اضافه کردن لایه شامل ذرات کوانتومی نمی توان تلویزیون کیولد ساخت بلکه باید از پردازنده مخصوص و نیز HDR مخصوص نیز استفاده کرد. ولی کار اصلی را در تلویزیونهای کیولد همان لایه که شامل ذرات کوانتومی است، انجام می دهد و در کنار آن فناوری های ویژه نیز به بهبود کیفیت تصاویر این تلویزیونها کمک کرده است.

  2. فربد آشنا گفت:

    میشه سیستم عامل تلویزیون رو تغییر داد؟ مثلا الجی رو اندروید کنیم.

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      بله البته که میشه. امروزه هر سیستم عاملی رو می شه با استفاده از یک مبدل اندروید باکس به اندروید تبدیل کرد. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که سیستم عامل اصلی تلویزیون به گونه ای طراحی شده که تقریبا تمام نیازها و انتظاراتی را که از یک تلویزیون می توان داشت برآورده می کنند و نیازی به استفاده از مبدل اندروید باکس نیست. زیرا این مبدل گاها می تونه در سیستم تلویزیون اختلالاتی رو به وجود بیاره و بعضا نیز شاید جبرانا ناپذیر باشند. در هر حال هدف این بود که به اطلاع برسانیم که سیستمی که بتواند سیستم عامل یک تلویزیون غیراندروید رو به اندروید تبدیل کنه، وجود داره.

  3. پارسا پیروزنیا گفت:

    قیمت تلویزیون QLED و نانوسل به نظر شبیه هستن. کدوم یکی بهتره. یه جایی هم خوندم که این دوتا از نظر فنی شباهت دارن. درسته؟

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      بله، قیمتهای این دو تلویزیون تقریبا در یک Range قرار دارند و اینکه شبیه به همدیگه هستن هم تقریبا درسته. چون در هر دو نوع تلویزیون برای افزایش کیفیت تصاویر از یک تکنیک استفاده شده است و آن اینکه در هر دو تلویزیون از یک لایه شامل ذرات ریز برای خالص سازی و افزایش نمایش رنگهای مرئی استفاده شده است. اما به دلیل تفاوتهای دیگری که در این دو تلویزیون وجود دارد، این دو تکنیک با نامهای جداگانه ای نام گذاری شده اند. و در خصوص اینکه کدام یک از این دو بهتر هستند نمیش ه با قاطعیت تشخیص داد زیرا هر کدام از این دو تلویزیون نوعی از کیفیت را به تصویر می کشند که مختص به خودشان است. برای مثال در تلویزیونهای QLED سامسونگ بر کنتراست بیشتر و محدوده رنگ بالا و نیز صاف نمایش دادن رنگها تمرکز شده است در حالی که در تلویزیونهای نانوسل ال جی بر طبیعی بودن تصاویر تمرکز شده است. پس نمی توان یک را بر دیگری ترجیح داد.

  4. مهدی گفت:

    بسیا عالی بود مرسی از سایت خوبتون 🙂

    1. ساسان امین نژاد گفت:

      ممنون لطف دارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

The maximum upload file size: 100 مگابایت. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here