تلویزیون های LED و تلویزیون های OLED به دلیل مصرف کم انرژی ، کیفیت تصویر عالی و ساخت مناسب از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. با این حال ، تلویزیون های LED و تلویزیون های OLED از نظر هزینه ، طول عمر ، نوع فناوری و اندازه بسیار با هم متفاوت هستند. گفته می شود تلویزیون های OLED انرژی کمتری مصرف می کنند و زمان پاسخ دهی آنها بسیار سریعتر از تلویزیون های LED است، بسیار نازک می باشند و کیفیت تصویر بهتری دارند هرچند در بین خود OLED ها تفاوت کیفیت خاصی با هم ندارد. اما فناوری OLED هنوز تا حدودی جدید است ، به این معنی که تلویزیون های OLED گران ترند و احتمال سوختن پیکسل در آنها بیشتر است همچنین تلویزیون های OLED دارای محدودیت اندازه هستند (سال 2020 اولین سری 48 اینچی و امسال نیز 83 اینچی OLED تولید شدند هرچند این اندازه ها همه گیر نشده است) ولی به هر حال سایزهای موجود در LED بیشتر است. ما در این مطلب مقایسه ای کامل و جامع بین سه نوع تلویزیون OLED – LED و QLED انجام خواهیم داد تا نقات قوت و ضعف هر کدام مشخص گردد.
- QLED یک اصطلاح بازاریابی است که نشان می دهد تلویزیون led از یک لایه نقطه کوانتومی استفاده می کند. چند شرکت مانند سامسونگ و TCL به طور رسمی این تلویزیون ها را با عنوان QLED برچسب گذاری کرده اند. تولیدکنندگان دیگری مانند Vizio و Hisense از فناوری نقطه کوانتومی استفاده می کنند ، اما از نام QLED در بازاریابی خود استفاده نمی کنند. در واقع این تلویزیونها نسخه پیشرفته تر LED/LCD که دارای کیفیت تصویر بهتری میباشند.
تلویزیون LED چیست؟
LED که مخف دیود ساطع کننده نور است ، قبل از QLED و OLED در بازار تلویزیون ظهور کرد. آنها از LED برای روشن کردن یک صفحه LCD استفاده می کنند. بسیاری از تلویزیون های LED دارای یک پنل VA هستند که به طور معمول دارای نسبت کنتراست بالا و زاویه دید کم است و می تواند بسیار روشن شود.
چه کسی باید آن را بخرد: کاربران عادی که نمیخواهند برای خرید تلویزیون زیاد هزینه کنند. تلویزیون های LED بیشترین سهم از بازار را دارند.
تلویزیون QLED چیست؟
تلویزیون های QLED از پنل های LCD که با LED روشن می شوند استفاده می کنند. بین لایه LCD و نور پس زمینه ، یک لایه نقطه کوانتومی نور را فیلتر می کند تا رنگ های خالص و اشباع بیشتری تولید کند. QLED اصطلاحی در بازاریابی است که توسط چند شرکت مانند سامسونگ و TCL در تلویزیون های کوانتومی خود استفاده می شود.
چه کسی باید آن را بخرد: کسانی که به دنبال بهترین نمایش رنگ های موجود هستند.
تلویزیون OLED چیست؟
تلویزیون های OLED یک فناوری به نسبت جدیدتر از LCD است، این تلویزیونها می توانند درخشندگی هر پیکسل را به صورت جداگانه تنظیم کنند که اجازه می دهد تا پیکسلها کاملا خاموش شوند تا بهترین رنگ مشکی را نشان دهند در نتیجه کیفیت تصویر OLEDها استثنایی است و زاویه دید گسترده ای دارند.
چه کسی باید آن را بخرد: همه افرادی که توانایی خرید آن را دارند ، مگر اینکه بخواهید از آن به عنوان مانیتور رایانه شخصی استفاده کنید یا محتوای زیادی را با عناصر ایستا تماشا کنید.
در جدول زیر به صورت خلاصه تفاوت بین سه نوع تلویزیون را مشاهده میکنید
OLED | QLED | LED | |
فوق العاده | عالی | عالی | غلظت رنگ سیاه |
عالی | خوب | خوب | یکنواختی رنگ خاکستری |
خوب | فوق العاده | خیلی خوب | میزان روشنایی صفحه |
عالی | عالی | خوب | دامنه رنگ |
عالی | ضعیف | ضعیف | زاویه دید |
ضعیف | عالی | عالی | حفظ تصویر |
فوق العاده | عالی | خوب | تاری حرکت |
خوب | خیلی خوب | عالی | قیمت و میزان دسترسی |
در طول این مقاله ، ما قصد داریم کیفیت تصویر تلویزیون LED (سونی X900H) ، QLED (سامسونگ Q90T) و OLED (LG GX) را با یکدیگر مقایسه کنیم.
مقایسه سطح نمایش رنگ سیاه در تلویزیونهای OLED با LCD
از نظر نسبت کنتراست و یکنواختی سیاه ، QLED ها و LED ها بسیار شبیه به هم هستند ، زیرا از همان فناوری با نور پس زمینه استفاده می کنند. اکثر تلویزیون ها از پنل های VA استفاده می کنند ، که به طور کلی دارای نسبت کنتراست بالایی هستند که باعث ایجاد رنگ سیاه عمیق می شود و بیشتر مدل های سطح بالا دارای ویژگی Lcal Dimmind هستند که سطح نمایش رنگ سیاه را بیشتر تعمیق می کند. با این حال ، تلویزیون های LCD دارای مشکلاتی هستند که باعث درز نوراطراف اشیا روشن می شود ، اما این ممکن است در مدلهای مختلف متفاوت باشد. همچنین پنل های LCD انواع مختلفی دارند: IPS و VA. اکثریت تلویزیونهای LED و QLED از پنل های VA استفاده می کنند و پنلهای IPS معمولاً در مدلهای LG یافت می شوند. پنل های نوع VA کنتراست عالی دارند ، در حالی که پنل های IPS کنتراست ضعیفی دارند و در نتیجه رنگ مشکی، خاکستری به نظر می رسند. به همین دلیل بیشتر تلویزیون ها از پنل های VA استفاده می کنند ، زیرا داشتن نسبت کنتراست بالاتر کیفیت تصویر کلی را بهبود می بخشد.
OLED سطح رنگ سیاه کاملی به نمایش می گذارد زیرا می تواند به طور جداگانه هر پیکسل را خاموش کند. همچنین ، در اطراف اشیا روشن در OLED درز نور مشاهده نمیکنید. همانطور که در بالا مشاهده می کنید ، سامسونگ و سونی کمی دارای Blooming یا درز نور می باشند، اما به طور کلی ، صفحه نمایش سیاه به نظر می رسد. عکسهای LED و QLED همراه با Lcal Dimmind گرفته شده است ، زیرا کنتراست بدون آن کمتر است. از طرف دیگر، تلویزیون LG دارای رنگ سیاه کامل است و تنها چیزی که روشن شده صلیب مرکزی بدون هیچ گونه هاله روشن .
برنده این قسمت با اختلاف زیاد تلویزیون OLED می باشد.
مقایسه یکنواختی رنگ خاکستری در تلویزیونهای OLED با LCD
تست های میزان یکنواختی خاکستری مشخص می کند که تلویزیون چگونه یک رنگ را به خوبی نمایش می دهد و در این حالت ، ما آن را با استفاده از یک تصویر خاکستری تست می کنیم. هیچ تلویزیونی با یکنواختی کامل وجود ندارد. تلویزیون های LED ، تلویزیون های QLED و تلویزیون های OLED رنگها را به صورت متفاوتی نشان می دهند. همانطور که در تصاویر ما نشان داده شده است ، یک تصویر خاکستری در اکثر OLED ها یکنواخت تر به نظر می رسد. هر دو تلویزیون LED نقصی را نشان می دهند وآن هم بخش های ناهمگون و تیره تری را در صفحه و گوشه ها نشان می دهند. این امر خصوصاً در تلویزیون سامسونگ بسیار مشهودتر است. OLED به طور کلی بهتر و سازگارتر می باشند ، به این دلیل که هر پیکسل از بقیه مستقل است.
برنده این قسمت: تلویزیون OLED
مقایسه میزان روشنایی در تلویزیونهای OLED با LCD
همانطور که گفته شد و جدول بالا نیز نشان می دهد تلویزیونهای کیولد دارای نور پس زمینه می باشند از این رو صفحه نمایش این مدلها دارای روشنایی بیشتری به نسبت OLED ها می باشند همچنین فناوری کوانتومی موجود در این تلویزیونها باعث ارتقا عملکرد حتی به نسبت تلویزیون های LED نیز می شود.
برنده این قسمت: QLED/LED
مقایسه گستره رنگ در تلویزیونهای OLED با LCD
هنگامی که QLED برای اولین بار معرفی و در دسترس قرار گرفت همه را متحیر کرد، مزیت اصلی آنها در برابر تلویزیون های LED قدیمیتر این بود که توانایی نمایش طیف های رنگی بسیار گسترده برای محتوای HDR داشتند. اکثر تلویزیون های سطح بالا می توانند طیف گسترده ای از رنگ مورد نیاز HDR را به نمایش بگذارند. هرچند در اینجا تلویزیون اولد ال جی طیف رنگی وسیع تری از سامسونگ و سونی را به نمایش می گذارد. برند ویزیو به دلیل نمایش گسترده رنگهای در تلویزیونهای کوانتومی شناخته می شود، ویزیو M7 سری کوانتوم 2020 با پوشش کامل فضای رنگی DCI P3، وسیع ترین گستره رنگی را دارد. گستره رنگ (color gamut) یک تلویزیون بر میزان حجم (color volume) رنگ نیز تأثیر دارد ، یعنی همان رنگی که تلویزیون می تواند در سطوح مختلف درخشندگی نشان دهد. تلویزیون با حجم رنگ خوب می تواند رنگ های روشن و تیره را بهتر نمایش دهد. این جایی است که QLED نسبت به LED یا OLED برتر است. QLED های پرچمدار به دلیل اینکه میتواند نور صفحه نمایش بیشتری به همراه طیف گسترده ای از رنگ را نمایش دهد پس حجم رنگ خوبی نیز دارد. برخی از تلویزیون های سطح بالا LED نیز می توانند حجم رنگ مناسبی داشته باشند اما به اندازه QLED نخواهد بود. همچنین ، از آنجا که OLED زیاد نمی تواند نور صفحه روشنی داشته باشد، پس در نمایش رنگ های روشن مشکل دارند ، اما به دلیل نسبت کنتراست تقریباً بی نهایت، مشکلی در نمایش رنگ های تیره ندارند.
برنده: تلویزیون QLED
مقایسه زاویه دید در تلویزیونهای OLED با LCD
پیکسل های موجود در OLED از هر جهت نور ساطع می کنند و در نتیجه زاویه دید بسیار گسترده ای ایجاد می کنند. این به این معنی است که تصویر هنگام مشاهده از کناره ها دقیق باقی می ماند ، بنابراین اگر آرایش گسترده ای برای صندلی و مبلمان دارید یا تمایل به تماشای تلویزیون با گروه زیادی از دوستان و آشنایان دارید ، OLED گزینه ایده آل است. تلویزیون های LED / QLED با پنل های VA به طور معمول زاویه دید کمتری دارند ، بنابراین در لحظه شروع مشاهده از کناره ها متوجه یک تصویر کم وضوح می شوید. با این وجود ، انواع پنل IPS دارای زاویه دید گسترده تری هستند ، اما تولیدکنندگان زیادی از این نوع پنل استفاده نمی کنند زیرا دارای نسبت کنتراست کم می باشند. تولید کنندگان همچنین برای بهبود زاویه دید ، فن آوری های جدید را با تلویزیونهای دارای پنل نوع VA خود پیاده سازی کرده اند. سامسونگ q90t به لطف لایه “Ultra Views Angle” سامسونگ دارای زاویه دید وسیع تری نسبت به x9000h سونی است، ولی، هیچ QLED و LED به زاویه دید گسترده تلویزیون های OLED نزدیک هم نمی شوند.
برنده: OLED
حفظ تصویر و BURN-IN در تلویزیونهای OLED با LCD
OLED گاهی اوقات تصاویر ایستایی را که برای مدتی روی صفحه به نمایش میگذارید همچنان نمایش می دهند (همانند اینکه برای 2 ساعت شبکه خبر ببینید که دارای آرم شبکه و زیرنویس ثابت است)، که با عوض کردن شبکه نیز به صورت هاله ای همچنان حفظ می شود. حفظ تصویر در بیشتر موارد در رنگهای یکنواخت و درجه اول در رنگ خاکستری دیده می شود و فقط چند دقیقه طول می کشد بعد کاملاً محو شود. اگر قصد استفاده از تلویزیون به عنوان نمایشگر رایانه را دارید ، احتباس تصویر می تواند مشکلاتی ایجاد کند. هیچ تلویزیونی از احتباس تصویر در امان نیست بنابراین اگر این مسئله برای شما مهم است ، انتخاب تلویزیون LED یا QLED به جای OLED تا حدود زیادی ایمن تر است. سوختن، برخلاف حفظ تصویرموقت، دائمی است. این مسئله معمولاً در مورد OLED ها پس از مواجهه مداوم با عناصر ساکن رویی می دهد، مثلاً اگر از آن به عنوان مانیتور رایانه استفاده می کنید یا دائماً شبکه های خبری را تماشا می کنید احتمال سوختن آن بیشتر است. با این حال ، ما انتظار نداریم که این مسئله برای اکثر افرادی که محتوای متنوعی را تماشا می کنند مسئله ساز شود (مثلا یک ساعت اخبار بعد تماشای فیلم و یا بازی و…) . شرکت ها تنظیماتی را برای کمک به کاهش خطر سوختن در OLED ها ارائه کرده اند ، مانند گزینه های “Pixel Shift” و “Screen Refresh”. به نظر می رسد تلویزیون های LED و QLED از سوختن پیکسل بیشتر در امان باشند ، بنابراین می توانید به راحتی از آنها به عنوان مانیتور کامپیوتر استفاده کنید و نگران آسیب دیدن پنل نباشید.
برنده: LED / QLED
مقایسه تاری حرکت در تلویزیونهای OLED با LCD
هنگام مشاهده صفحات مختلف، ممکن است متوجه شوید که تصاویر متحرک در هر تلویزیون متفاوت به نمایش در می آید. بزرگترین دلیل این امر زمان پاسخگویی است. پیکسلهای موجود در پنل های LCD برای تبدیل از یک رنگ به رنگ دیگر زمان بیشتری لازم دارند هرچند بعضی سریعتر از بقیه هستند. تاخیر در تغییر وضعیت پیکسل باعث می شود دنباله ای از جسم در حال حرکت را مشاهده کنید. بعضی از تلویزیون ها از سایر تلویزیون ها بدتر هستند که با دیدن یک فیلم با صحنه اکشن زیاد می تواند به یک آشفتگی مبهم تبدیل شود. از آنجا که QLED ها و LED ها از فناوری مشابهی استفاده می کنند ، وقتی بحث زمان پاسخگویی و تاری حرکت به میان می آید، هیچ تفاوتی خاصی بین آنها وجود نیست. با این حال از آنجا که هر پیکسل می تواند به صورت جداگانه در OLED روشن و خاموش شود، زمان پاسخگویی آنی و تقریباً فوری دارد. این منجر به پاسخ حرکتی می شود که بسیار روان و نرم به نظر می رسد و تقریبا هیچ تاری وجود ندارد.
برنده: OLED
قیمت و در دسترس بودن
پیشتر خرید تلویزیون های OLED بسیار گرانتر از تلویزیون های LED بود. در طی چند سال گذشته ، قیمت آنها بسیار افت کرده و در حال حاضر می توان آنها را با قیمت های بسیار مناسب تری یافت. با این حال ، می توانید بسیاری از تلویزیون های عالی QLED را حتی با قیمت ارزان تری خریداری کرد، مانند تلویزیون های بودجه ای شرکت های همچون Hisense ، TCL و شیائومی . در مورد در دسترس بودن ، فقط تعداد معدودی از شرکت ها تلویزیون های OLED تولید می کنند که اکثراً مربوط به ال جی است و معمولاً فقط در اندازه های بزرگتر در دسترس هستند، OLEDها عمدتا کیفیت تصویر یکسانی را ارائه می دهند ، تنها تفاوت بین یک مدل به مدل دیگر OLED ویژگی های و فناوری های موجود در آنها است. بسیاری از شرکت های بزرگ تلویزیون، به استثنای سونی ، تلویزیون های دارای نقطه کوانتومی تولید کرده اند و مدل های LED را می توان از هر سازنده ای یافت.
برنده: QLED / LED
OLEDها بدون شک بهترین کیفیت تصویر را در مقایسه با QLED و LED ها به لطف نسبت کنتراست تقریباً بی نهایت دارند. دو فناوری جدید با هدف رقابت با OLED ضمن بهبود کیفیت تصویر و جلوگیری از خطر سوختن وجود دارد. Mini LED که برای اولین بار در سال 2019 با TCL 8 Series / Q825 QLED معرفی شد و به نظر می رسد که در سال 2021 محبوبیت بیشتری پیدا کرده است – زیرا سامسونگ و الجی تلویزیونهای بالارده خود را با این فناوری روانه بازار کرده اند. سامسونگ در حال گسترش صفحات QLED خود با استفاده از Mini LED با هدف ترکیب آن با فناوری نقطه کوانتومی است. Mini LED شبیه اکثر تلویزیون های LED مدرن با صفحه LCD است، اما لامپهای LED به اندازه 40 برابر کوچکتر هستند و که باعث افزایش کنتراست و افزایش میزان نور صفحه می شود. فناوری دیگری که کاملاً متفاوت است با نام Micro LED وجود دارد. از پنل LCD استفاده نمی کند و در عوض از چراغ های LED کوچکتردر حد میکروسکوپی استفاده می کند و مانند OLED ، آنها خود نور ساطع میکنند ورنگ مشکی کاملی ایجاد می کنند و خطر سوختن پیکسل را نیز ندارند. با این حال ، هنوز برای استفاده عمومیبه علت قیمت نجومی آن در دسترس نیست. سامسونگ فقط در سال 2021 مدل 99 و 110 اینچی را معرفی کرده است که برای استفاده تجاری طراحی شده اند. تلویزیون های Micro LED در حال حاضر بسیار گران قیمت هستند ، اما ممکن است در چند سال آینده شاهد تولید گسترده تری از آنها باشیم.
نتیجه
فناوری تلویزیون تا حدی پیشرفت کرده است که انواع پنل های رقیب وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. تلویزیون های OLED با تلویزیون های QLED و LED متفاوت هستند زیرا می توانند پیکسل ها را به صورت جداگانه روشن و خاموش کنند در نتیجه رنگ مشکی کامل، زاویه دید گسترده و پنل بسیار نازک را ایجاد کنند. با این حال ، تلویزیون های LED و QLED نور صفحه روشن تری دارند و همچنین طیف رنگی گسترده تری را برای محتوای HDR نشان می دهد. تلویزیون های OLED می توانند از سوختن دائمی پیکسل رنج ببرند، بنابراین اگر به طور معمول محتوای زیادی را با عناصر ثابت و ایستا مشاهده می کنید ، بهتر است از خرید تلویزیون های OLED خودداری کنید.
سایر مطالب